26 Şubat 2013 Salı

ENGİNAR DOLMASI(İZMİR USULÜ)

bahar güzel yüzünü gösteririken bugünlerde toprak ana uyanırken şifalı ve lezzetli ürünleri de yavaş yavaş bize sunuyor.egenin nadide köşelerinden çeşme karaburun baharın bu ilk günlerinde tazecik,körpe bu lezzetli enginarları bize görücüye çıkardı.bizde bu fırsatı kaçırmadık ve enginarları bu lezzetli enginar dolması tarifiyle taçlandırdık.kağıt kalem ele alındıysa hemen tarife geçiyorum efendim :))
 
MALZEMELER
 
6 ADET ENGİNAR (KÜÇÜKBOY)
1 SU BARDAĞI PİRİNÇ
1 ADET KURU SOĞAN
1 DEMET TAZE SOĞAN
1 DEMET DEREOTU
1 DEMET MAYDONOZ
1 TATLI KAŞIĞI KURU NANE
2 ADET LİMONUN SUYU
TUZ
1 YEMEK KAŞIĞI ŞEKER
ZEYTİNYAĞ
 
enginarların dışındaki sert olan 2 sıra taç yapraklarını temizleyelim
enginarın orta göbeğindeki tüylü kısmı temizleyip enginarların kararmaması için limonlu suya koyalım
 
dolmamızın iç harını hazırlayalım...
 
tenceremize kendi belirlediğimiz ölçüde zeytinyağ koyup hafif kızdıralım
zeytinyağına minik küp şeklinde doğradığımız soğanları ekleyip sotelemeye başlayalım
 
iyice yıkadığımız pirinçleri sotelenen soğanlara ilave edip soteleme işlemine devam edelim
kuru nane,tuzu ve şekeri de ekleyip pirinçlerin şişmesi için 1 bardak sıcak suyu harcın üzerine gezdirip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirelim
 
pişen harca ince kıydığımız taze soğan,dereotu ve maydanozu ekleyip iyice karıştıralım
 
iç harcımız hazır enginarları doldurma işlemine geçebiliriz :)
 
enginarların göbek kısmına ve yaprak kısmına bir kaşık yardımıyla dolma harcını koyalım
doldurduğumuz enginarları geniş bir tencereye dizip üzerlerine zeytinyağ ve limon suyunu gezdirelim
 
kısık ateşte yaklaşık 25 dk pişirelim
 
enginar dolmamızı ister ılık ister soğuk şekilde servis edelim
 
NOT: ZEYTİNYAĞ MİKTARINI SİZLERİN DAMAK ZEVKİNE BIRAKTIM AMA YİNEDE BİR ÖLÇÜ İSTERSENİZ BEN 1 SU BARDAĞI ZEYTİNYAĞ KULLANDIM
 
AFİYET OLSUN :)
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...